Tippek - Trükkök

avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t.


Felesleges fájlok (temp) törlése:

A megadott könyvtárakban lévő fájlok törölhetőek (előtte minden programból lépjünk ki):

C:\Documents and Settings\felhasználónév\Local Settings\Temp

C:\WINDOWS\Temp

C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download

C:\WINDOWS\Prefetch

/A temp fájlokat havonta érdemes törölni/

Lomtárat is érdemes kiüríteni, méretét csökkenteni: 5%-ra.

 

Windows frissítésekor keletkezett tartalék fájlok:

C:\WINDOWS alatt az összes $-al kezdődő könyvtárat és tartalmukat törölhetjük. (Ezek rendszermappák) Az Intézőben az Eszközök/Mappa beállításai alatt, a Nézet fülön a "A rendszermappák tartalmának megjelenítése" be kell, hogy legyen pipálva.

 

Internet Explorer cache:

Az Internet böngésző által tárolt (cache) fájlok össz. méretét is érdemes korlátozni: Internet Explorer Eszközök menüpontja alatt, az Internet beállításoknál az Általános fülön (középen) a [Beállítások] gombra klikk és a Használható lemezterületek méretét állítsuk 100MB-ra, OK. Ezután a [Fájlok törlése] gombra klikk, OK (a törlés több percig is tarthat), OK.

Töredezettség mentesítés

 

Ikon cache kiürítése (évente érdemes):

Idővel az ikonok tárolására szolgáló fájl olyan nagy lesz, hogy már akadozva jelennek meg az Asztal és a Start menü ikonjai. A C:\Document and Settings\felhasználónév\Local Settings\Application Data\IconCache.db fájl törlése segít ezen. Törlés után az XP automatikusan újra elkészíti a fájlt.

 

Indexelő szolgáltatás kikapcsolása (egyszer szükséges):

Start\Futtatás, írjuk be: services.msc OK. Keressük meg az "Indexelő szolgáltatás"-t, duplaklikk és az indítás típusát állítsuk "Kézi"-re.

 

Hibajelentés kikapcsolása:

Programhiba esetén egy jelentést küldhetünk a Microsoftnak, ha ezt nem szeretnénk, akkor kikapcsolhatjuk: Sajátgép-re jobbklikk, Tulajdonságok, Speciális fülön, klikk a Hibajelentés-re és jelöljük be a Hibajelentés tiltása-t. Továbbá érdemes a C:\WINDOWS\pchealth\ERRORREP könyvtárból a HDMP és MDMP fájlokat törölni (memóriaképeket).

 

Intéző beállítása (egyszer szükséges):

Indítsuk el a Windows Intézőt és állítsuk be olyannak amilyet szeretnénk, rendezzük az oszlopok szélességét, stb.

Javasolt beállítások:

Az Eszközök\Mappa beállításainál, a Feladatok-nál válasszuk "Klasszikus..."-t, a Nézet fülön minden pipát vegyünk ki, majd alulról kezdve pipáljuk be a következőket:

- Titkosított és tömörített NTFS...

- Teljes elérési út megjelenítése a címsávban

- Ne gyorsító tárazza a miniatűröket

Nyomjuk meg az [Alkalmaz] gombot, majd bal-felül a [Minden mappára érvényes]-t, OK.

 

Indítás gyorsítása.. Fix IP cím:

Az IP kérése a DHCP szervertől (pl. az ADSL routertől) is időt vesz igénybe, ezt az időt statikus IP cím megadásával nyerhetjük meg. (Ha számítógépünk router nélkül kapcsolódik az internethez, akkor ezt ne állítsuk be!) Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be: "ipconfig /all" (enter) a megjelenő adatokat írjuk fel (IP cím, mask, DNS, WINS). Start / Beállítások / Hálózati kapcsolatok, Jobb-klikk a Helyi hálózati kártyára, Tulajdonságok, az Elemeknél válaszuk ki a "TCP/IP protokoll"-t (legalul szokott lenni), Tulajdonságok és adjuk meg a fent lejegyzett értékeket.

 

A "Rendszer Visszaállítás" szolgáltatás kikapcsolása:

Start / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer-nél, a "A rendszer visszaállítása" fülön pipáljuk be a "A rendszer visszaállítás kikapcsolása. Ezzel az összes meghajtón levő "System Volume Information" (rejtett, rendszer) könyvtár kiürül, illetve tartalmukat törölhetjük.

 

Hibernálás kikapcsolása:

Ha nincs rá szükségünk, akkor kapcsoljuk ki és ezzel a memória méretével azonos fájl is törlődik (c:\hiberfil.sys). Start / Beállítások / Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek Hibernálás fülön vegyük ki a pipát a "Hibernálás engedélyezése" elöl.

 

Ha kevés memória van a gépben:

A kevés memória nagyon lelassíthatja a gépet. Érdemes ezt ellenőrizni: Windows XP esetén, több órás munka után egyszerre nyomjuk le a Ctrl+Shift+Esc gombokat és a Teljesítmény fülön nézzük meg, hogy a Lefoglalt memóriánál mennyi a Csúcsérték. Ha ez nagyobb mint a gépben levő memória mérete (Fizikai memória-nál a Összes értéke), akkor érdemes bővíteni. (Windows XP esetén mindenképpen javasolt az 1 GB RAM használata).

 

CD/DVD/USB "autorun" kihagyása:

Ha a lemez behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást a CD/DVD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.) Microsoft Tweak UI PowerToy A PowerToy segítségével olyan a Windows XP olyan beállításait is finomhangolhatjuk, amiket más úton csak nagyon bonyolultan lehet elvégezni. Ilyen pl. a CD/DVD lemezek, illetve USB meghajtók viselkedése is.

 

Hibaüzenetek:

- Nem sikerült a késleltetett írás -

- Az adatok elvesztek -

- Hiba történt a lapozási művelet közben -

Akkor szokott előfordulni ha valakinek kevés cache-sel rendelkező HDD-je van, esetleg a vincsi több mint hetven százalékban tele van, vagy talán az op. rendszer nem szereti a merevlemezt. A BEÁLLÍTÁS: Írjuk be a futtatásba : SYSEDIT. okézzuk le, a felbukkanó ablakok közül válasszuk a system.ini lapot. Középen látjuk: [386enh]. Ez alá kattintva bal egérrel hozzunk létre egy új sort, ide írjuk be pontosan így Irq14=4096 fontos hogy ugyanígy írjuk!!! Balra fent a fájl gombot nyissuk le és kattintsunk a mentésre majd indítsuk újra gépet. Ezek után el kel hogy tűnjenek a hibaüzenetek és olyan érzésünk lesz mintha a merevlemez gyorsabban dolgozna mint előtte.

 

Indexelő szolgáltatások törlése:

Katt a sájátgép ikonra, majd jobb egérrel kattintsunk az adott meghajtóra (D:,C:,F:...) válasszuk a menüből-tulajdonságok- az általános fülön vegyük ki a pipát a-Gyors fájlkereséshez az indexelő szolgáltatás indexelje a lemezt-kockából.

 

Eseménynapló - hiba -:

Bevallom eseménynapló /futtatás-->eventvwr.msc-->ok.) mániás vagyok. Mindennap megnézem nincs-e valamilyen hibaüzenet. A falra tudnék mászni ettől a bejegyzéstől: Eseményazonosító: 1517. A windows mentette x y felhasználó rendszerleíró adatbázisát,mert azt a kijelentkezés közben egy másik alkalmazás vagy szolgáltatás is használta bla..bla... . Az okosok szerint utólag telepített programok vagy driver-ek okozzák. Nálam a " DCOM kiszolgáló és a Terminálszolgáltatások" service-k okozták a galibát! Persze nem mertem letiltani ezeket a szolgáltatásokat, de nekem a "billgéc" ne mentegesse a registrymet, ezért letöltöttem a Microsoft oldaláról egy hasznos kis segédprogrammocskát. A neve: UPHclean ( User Profile Hive Cleanup Service ). Vagyis a felhasználói profilt hivatott tisztítani a win-ből való kilépéskor. A progit egyszerűen telepíteni kell, utánna a gépet újraindítani. Innentől csendben végzi a munkáját, bónuszként a be- és lebootolási idő is másodpercekkel gyorsul.

 

Eseménynapló - Le és feltöltés akadozása -  /Torrentezők figyelmébe ajánlanám../:

Ha torrentezés közben akadozik a le és feltöltés, vagy csak úgy bambul a net, érdemes megnézni az eseménynaplót nincs-e benne figyelmeztetés: Eseményazonosító: 4226.....A TCP/IP elérte az egyidejű TCP kapcsolatkísérletek számára vonatkozó biztonsági korlátot. Az xp-ben a 2-es szervizcsomagban bevezetett új tcp/ip.sys.rendszer fájl másodpercenként 10 félig nyitott egyidejű kapcsolatot engedélyez, ezt túllépve DoS támadásnak érzékeli és lekorlátozza a netet. Van rá megoldás: a neve a fantáziadús EVID4226 patch. Legegyszerűbb ha az asztalra mented. Telepítése: A PC-t csökkentett módban kell indítani /bekapcsoláskor F8 gomb nyomogat>a dosos ablakban jelöld a csökkentett mód hálózat nélkül sort / duplakatt az asztalon a patch ikonjára. A telepítés kommunikál veled, először közli hogy az eredeti tcp/ip.sys. fájlról másolatot készített a biztonság kedvéért az eredeti helyén /windows>system32>drivers/ TCPIP.SYS original néven. Majd felajánlja a max 50 egyidejű kapcsolat számát ( lehet több is ).Szerintem ennyi elég. Ezután telepíti az új fájlt. Enter, utána normál módú indítás. A torrent, a net már folyamatos, hibaüzenet nuku. Figyelem egyes vírusirtók malware-nek ismerik fel a patch-et, nem az!

 

Rejtett rendszerkomponensek uninstallálása:

A Programok telepítése és törlése eszköz alapból nem kínálja fel néhány rendszerkomponens eltávolítását (pl. Messenger) Hogy ezen segítsünk, keressünk rá a Windows/Inf/sysoc.inf fájlra (windowsinf). Ebben a fájlban kell kitörölni minden HIDE kifejezést és máris kibővül a Windows összetevők eltávolítása.

 

Messenger - automatikus indítás kikapcsolása - :

Ha nem szeretnénk hogy minden bootoláskor elinduljon a Messenger, a Futtatás pontban futtassuk ezt a parancsot:

Parancs-->    RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf,BLC.Remove

 

Merevlemez IDE csatornák optimalizálása:

Klikkeljünk jobb gombbal a Sajátgépen, válasszuk a Tulajdonságokat, majd a Rendszertulajdonságok közül a Hardver fület, itt klikkeljünk az Eszközkezelőn, a megjelenő menüből pedig válasszuk az IDE ATA/ATAPI vezérlőket. Itt láthatjuk az Elsődleges és a Másodlagos IDE csatornát. A bejegyzéseken klikkelve és a Speciális beállításokat választva láthatjuk az egyes IDE ágakon levő merevlemezeket, meghajtókat és azt, milyen átviteli módban működnek. Ahol az Eszköz típusánál Automatikus felismerés van, a Jelenlegi átviteli módnál pedig Nem használható felirat, ott átállíthatjuk az automatikus felismerést "Nincs"-re, hogy a gép azon a csatlakozón ne keressen induláskor eszközt. Ugyanezt ismételjük a Másodlagos IDE csatornán. !FONTOS! Hogyha új IDE eszközt építünk telepítünk a gépbe, ezeket a módosításokat előtte állítsuk vissza!

 

Seagate merevlemezek UDMA módjának beállítása:

Az egy-két évnél nem öregebb Seagate merevlemezek legtöbbje támogatja a gyors UDMA 5 módot, de ezt a legtöbb gép hibásan ismeri fel. Ha az alaplap BIOS-ában esetleg nincs opció a maximális UDMA mód beállításához, használjuk a hivatalos Seagate szoftvert. A programot másoljuk fel egy rendszerlemezként formázott floppyra, majd a BIOS-ban állítsuk be a floppyról bootolást. Az UDMA 5 mód csak akkor fog működni, ha 80 eres szalagkábelt használunk. http://w3.enternet.hu/vico22/stuff/uata100d.exe

 

Hogy tudom megszüntetni a gyökérkönyvtárban lévő több száz MB-os hiberfil.sys-t? :

Control panel--> display--> screen saver--> power feliratú gomb-> hibernate -> enable hibernation kikapcs.

 

Gyorsabb shutdown Nvidia videókártyás rendszereknél (9x/Me/2k/XP):

Aki 21.x sorozatú Nvidia drivert használ (de magasabb verziónál is megtalálható) és a telepítés során felpakolta az online súgót (az esetleges grafikus problémák megoldását segítendő), akkor ez automatikusan indul a Windows-zal, de nem érhető el a Startupból, hogy onnan eltávolíthassuk. A Start> Run/Futtatás-->services.msc A jobb ablakban keressük meg az nVidia súgójának szervízalkalmazását, majd jobb klikk rá>tulajdonságok. Az indítási típusnál válasszuk a Letiltva szócskát. Nyomj Alkalmaz-t, majd OK-t.

 

BEJELENTKEZÉS XP-be RENDSZERADMINISZTRÁTORKÉNT :

A Windows XP készítői hagytak egy ’hátsó ajtót’ arra az esetre, ha be szeretnénk jelentkezni a rendszerbe rendszeradminisztrátorként, és elfelejtettük volna jelszavunkat. A hátránya a dolognak annyi, hogy ezt bárki megteheti. Kapcsoljuk be a számítógépet, és figyeljünk rá, hogy a Boot-menü bejelentkezzen, ezt az F8 billentyű lenyomásával érhetjük el. Ha a Boot-menüben vagyunk, nyomjunk még egyszer F8-at, ennek hatására további Windows indítási opciók jelennek meg. Figyeljük meg, hogy a rendszeradminisztrátor jelszava üres. Válasszuk az opciók közül a Biztonsági módot a Windows indítására. A bejelentkezés ebben a formában csak rendszeradminisztrátorként lehetséges. Ezután legyünk türelemmel, amíg a Windows elindul a fent említett módban. Következő lépésben megjelenik a bejelentkező képernyő, ahol ki kell választanunk a rendszeradminisztrátor opciót egérkattintással. Ez az indítási mód, csak alapszíneket használ, ezért kissé komikusan nézhet ki a képernyő, de ami fontos, hogy bejutottunk a rendszerbe bármiféle jelszó beírása nélkül. Itt aztán igényink szerint új jelszót írhatunk a korábbi helyett, bízva abban, hogy többé nem felejtjük el. Nagy óvatossággal csináljuk a műveletet...

 

Elvett 20% netkapcsolat visszavétele az XP-től:

Start menü--> futtatás -> beírni: gpedit.msc Számítógép konfigurációja/felügyeleti sablonok/hálózat/Qos csomagütemező/ foglalható sávszélesség Itt engedélyezni majd 0-ra állítani …… alkalmaz!! ÚJRAINDÍTÁS SZÜKSÉGES!!!

 

EXTRA Információk megjelenítése a Device Managerben [2k/XP] :

A Device Managerben található eszközök tulajdonságlapjai kiegészíthetők egy extra füllel, amelyekben további információkat kaphatunk az adott eszközről. A beállítás megváltoztatásához a következő művelet szükséges: Command Promptból hajtsuk végre a set DEVMGR_SHOW_DETAILS=1 nevű parancsot.

 

FELHESZNÁLÓI FIÓK LEZÁRÁSA INKORREKT JELSZÓ ESETÉN:

Előfordulhat, hogy valaki egymás után többször próbálkozik belépni a rendszerbe inkorrekt jelszóval. Erre az esetre a Windows XP Professional kínál egy aktiválható biztonsági intézkedést, ami többszöri sikertelen próbálkozás után letiltja meghatározott időre a felhasználói fiókot. Az otthoni felhasználóknak nem sok szükségük lehet erre a megoldásra. A kísérletezéssel óvatosan bánjunk, mert könnyen előfordulhat, hogy saját magunkat zárjuk ki a rendszerből.:) Nyissuk meg a Startmenü/Futtatás párbeszédablakot. A beviteli mezőbe írjuk be: secpol.msc, majd nyomjunk Entert. Ennek hatására megnyílik a lokális biztonsági beállítások ablak. A bal oldalon kattintsunk a Fiókházirend, majd azon belül a Fiókzárolási házirend opciókra. A jobb oldalon kattintsunk duplán a Fiókzárolási küszöbön , aminek hatására az előugró ablakban megadhatjuk, hogy hány próbálkozást engedélyezünk a felhasználónak. A Fiókzárolás időtartamára duplán kattintva azt az időt állíthatjuk be, hogy mennyi ideig zároljuk a felhasználói fiókot. Ezzel lehetetlenné tettük, hogy illetéktelen felhasználók bejelentkezhessenek a rendszerbe, esetleg olyan programot futtassanak, ami jelszó-variációkat próbálna generálni.

 

Gyorsabb rendszerműveletek:

A Windows XP számtalan tömörített file-ból és könyvtárból dolgozik. Előnye, hogy így kevesebb helyet foglal merevlemezünkön, hátránya, hogy lassítja a rendszer felállását és bizonyos rendszerszintű műveleteket is. A kérdéses rendszerállományokat csak akkor csomagolja ki egy ideiglenes mappába, amikor szükség van rájuk. Ha ezeket eleve ha kicsomagolva tároljuk, akkor 10-20%-os teljesítménynövekedést tapasztalhatunk e műveletek során! A START/FUTTATÁS mezőbe írjuk be: regsvr32 /u zipfldr.dll majd nyomjunk egy Entert. ÚJRAINDÍTÁS SZÜKSÉGES!!!

 

GYORSÍTSUK FEL A NERO-t :

Bár ez a tipp főleg a CD-íróprogram javára szolgál, a megoldás a Windows XP beállításaiban rejlik. Amikor elindítjuk a Nero-t, a lassabb Windows XP rendszereken feltűnően lassan indul el. A probléma a Windows XP beépített CD-író meghajtó fájljaiban rejlik. Ezt a meghajtót a Roxio írta. A Nero indításánál az operációs rendszer észreveszi a CD-íráshoz szükséges fájlok betöltését, és automatikusan betölti a Roxio meghajtó fájlokat. Ezt a Nero nem veszi könnyen és megpróbálja letiltani azokat, hogy a saját fájljait használja. Ahhoz, hogy letiltsuk az XP CD-író meghajtó fájljait, meg kell nyitnunk a Vezérlőpultot (Control Panel). Benne a Felügyeleti eszközöket (Administrative Tools) és abban, pedig a Szolgáltatásokat (Services). A Szolgáltatás ablak jobb oldali listájában keressük meg az IMAPI CD-égető COM-szolgáltatást (IMAPI CD-Burning COM Service). Jobb gombbal kattintsunk rá, és a menüből válasszuk a Tulajdonságokat (Properties). A Tulajdonságok ablak Általános (General) fülénél keressük meg az Indítás Típusa (Startup type) legördülő menüt. A menü az ablak közepén található. A menü alapértelmezett értéke a Kézi (Manual). Bár a Kézi beállítás csak szükség esetén futtatja a meghajtót, nekünk mindenképpen le kell tiltanunk. Válasszuk a Letiltva (Disabled) beállítást és kattintsunk az OK gombbra. Ha mindent jól beállítottunk, akkor a Nero jóval gyorsabban fog elindulni, mint a beállítás előtt.

 

Úgy kb. ennyi ami eszembe jutott... Majd esetleg írok még....